2010. április 29., csütörtök

Sikerre éhezve.....

Manapság mindenki a nagybetűs "sikert" kergeti, hogy elmondhassa a világnak, hogy ő egy sikeres ember. Ettől lesz értékes, ettől reméli, hogy tisztelik, szeretik és felnéznek rá, hogy mások úgy értékelik, hogy ő letett valamit az asztalra. Mindig a másoknak való megfelelés hajtja ezeket az embereket, vagy maguknak akarnak megfelelni?

Mióta "divat" lett az önmegvalósítás a trendi formájában , s nem a tényleges mély, belső önmegvalósításról beszélek, azóta nagyon kevés az olyan ember, aki valóban Önnön magának akar bizonyítani, aki le tudja vetkőzni, hogy mások szemével lássa magát és az legyen ténylegesen fontos, amit önmaga gondol magáról.

Nehéz tudom, sok időbe, munkába és rengeteg valós önismeretre van ahhoz szükség, hogy ne az érdekeljen mások mit gondolnak rólunk, hanem, hogy este nyugodt szívvel nézhessünk tükörbe, hogy ember maradtam, s ami igazán fontos, aszerint élek.

Siker?? Mi is pontosan az, mit jelent? Sokan ma a sikert, a pénz mennyiségével hozzák összefüggésbe, akinek pénze van az sikeres. Az már valaki. De én ezt nem hiszem. Attól, hogy valakinek pénze van biztos hogy sikeres? Sikeres legfeljebb abban amit csinál, a munkában eredményeket ér el, tehát sikeres, s még sikeresebb, mert ezt pénzzel honorálják is. Tehát "gazdag". De nézzük az élete többi területét. Ha egy magányos, barátok nélküli, de gazdag embert veszünk, akinek csak érdekkapcsolatai vannak, azt vajon sikeresnek mondhatjuk?

Én a sikert egy sokkal komplexebb dolognak vélem, s szerintem mindenki másnak mást jelent a siker. Nem értek egyet azzal, hogy a siker pénzben mérhető. Nekem az a siker, ha valaki eltervez valamit és véghezviszi, ez is siker, ha megvalósítja valóban önmagát, ha leküzdi félelmeit, mer bátornak lenni, mer változtatni és vállalja érte a felelősséget annak minden buktatójával együtt. Ha tud felnőttként értékket nyújtani és átadni gyermekének, ha nem önző és nemcsak a saját "sikerére" éhezik, hanem odafigyel másokra, segíti/támogatja őket (nem pénzben). Ha figyel és befogadja azt, amit mondanak neki, ha nem húz le másokat, nem árt nekik - sikeres "EMBER - nagybetűkkel marad.

A pénzben mért siker egy élvhajhász, felszínes dolog, amit önmagában nem hiszem, hogy bárkit is boldoggá tesz. Ki ne szeretné a pénzt, hiszen biztonságot ad, szabadságot, senkitől nem kell függeni, megtehetjük, megvehetjük amit szeretnénk, biztosítani tudjuk a gyermekeink számára a továbbtanulást, sportot, lehetőségeket....Persze a pénz kell, hiszen mindent abból fizetünk, de az csak egy eszköz, s az igazi mély dolgok azok, hogy megmaradjunk embernek lenni.

Tisztességgel, becsülettel, törődjünk a szeretteinkkel, a gyermekeinkkel, nem akkor, majd ha ennyi meg annyi pénzem lesz. A gyerek itt és most van, most gyerek, eltelik x év, s addig mi lesz vele, amíg mi a pénzünkért rohangálunk, pontosabban a még több pénzért..??? Addigra olyan távol kerül egymástól a pénzhajhász szülő és a gyermek, hogy nem lehet visszafordítani, vagy csak egy felszínes kapcsolat marad. Megéri önmagában a pénzért, a hőn áhított sikerért, mindent ami igazán értékes, elveszíteni vagy félre dobni??

Siker kinek mit jelent? Pénz? Hatalom? Boldogság? Önmegvalósítás? Szerintem nem lehet egyértelmű választ találni, csak ne felejtsük el a siker hajszolása közben, mi az ami igazán értékes számunkra???

S tanuljuk meg azt megbecsülni. De legfőképp megőrízni!
Csak így maradhat a miénk!
folyt.köv.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése