2010. július 20., kedd

Nyaralunk? Versenyzünk?

Eltűnődtem azon az apró tényen, hogy gyakorlatilag már nincs olyan területe az életünknek, ahol ne versenyeznének az emberek egymással.

Gyerekek - kinek szebb, kinek jött ki előbb a foga, melyik indult el hamarabb, majd ki tanul jobban, melyik eredményesebb, ki mit sportol, kit hová vettek fel, hány nyelven beszél, hol helyezkedett kerül....sorolhatnám

Munka/kapcsolatok/pénz - ki hol dolgozik, milyen pozícióban, mennyit keres, kiket ismer, hová jár el....tömkelegét sorolhatnám

De az egyik kedvencem, s most aktuális is egyben: a nyaralás. Ki hová megy nyaralni, mekkora luxusba, hány csillagos, van-e medence vagy hány van, mennyibe kerül...s szépen licitálják túl a másikat.

Egész évben hajtás, megfelelés magunknak és a külvilágnak - van aki csak a külvilágnak - de amikor leereszthetnénk, akkor is beszállunk az ilyen "nem is értem pontosan" típusú versenybe. Hát nem az a cél, hogy kipihenjük magunkat, hogy jól érezzük magunkat, hogy sok élménnyel legyünk gazdagabbak? Miért fontos a másik mit csinál??
Egyáltalán hány olyan ember van, aki letudja vetkőzni magáról, hogy nem foglalkozik azzal, hogy a "szomszéd fűje zöldebb-e". Tudunk örülni mások örömének, sikerének? Az irigység, a rosszindulat, a rosszmájúság...mind-mind negatív hullámok, amivel csak magunknak ártunk.

Miért olyan bonyolult egy olyan világot teremtenünk, ahol mindenki a maga dolgával foglalkozik, s olyan kapcsolatokat alakít ki, ahol fontos, hogy a másiknak is jó legyen. Tudom tudom....
túlságosan utópisztikus.

Szerintem egyszerűbb, mint beszállni egy ilyen versenybe, ahol senki nem győzhet, csak veszthet. Magam részéről így gondolom.
Én nem versenyzek. Csak így nyerhetek.....

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése